10x werken aan gezondheid

/, Vacature/10x werken aan gezondheid

10x werken aan gezondheid

Hoe lekker ook, met een fruitmand alleen krijg je geen fitte medewerkers. Sibelga, Umicore en UZGent namen de voorbije jaren heel wat initiatieven om werknemers aan een gezondere levensstijl te helpen. Van samen diëten tot rookstopprogramma’s.

  1. Back For Life: iedereen naar de rugschool

Sibelga, de Brusselse distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas, stuurde vorig jaar al haar medewerkers naar de rugschool (foto). In groepen van dertig à veertig kregen ze eerst uitleg over hoe ze hun rug best gebruiken. Bij de kantoormedewerkers ging er extra aandacht naar de ergonomische bureaustoel. Stond die nog wel goed ingesteld?

De technici kregen na de inleidende les een halve werkdag spierversterkende technieken aangeleerd. Beeldschermwerkers die dat wilden, konden na de werkuren bij een rugspecialist drie lessen lichte gymnastiek volgen. HR-directeur Katelijne Van Overwalle: “Die leerde ons een reeks oefeningen die je makkelijk tijdens het werk kunt doen, zoals afwisselend een holle en bolle rug maken.” Na afloop konden de medewerkers zich abonneren op een maandelijkse rugtip in de mailbox.

  1. Arbeidsgeneesheer zet deur open

Elke medewerker van Sibelga brengt al naargelang zijn functie twee-, vijf- of jaarlijks een bezoek aan de arbeidsgeneesheer. Vindt ie tussendoor dat zijn werkpost tekortschiet, dan hij zelf bij de arts langsgaan. HR-directeur Katelijne Van Overwalle: “Zijn deur staat elke maandag, woensdag en vrijdagvoormiddag open. We houden de drempel zo laag mogelijk en stellen ook geen budgetbeperkingen. Als er middelen zijn die de medewerker kan helpen, bijvoorbeeld een armsteun, dan krijgt ie ze ter beschikking.” Werknemers die na langdurige ziekte het werk hervatten, krijgen sowieso een uitnodiging om bij de arbeidsgeneesheer langs te gaan. Samen bekijken ze hoe de terugkeer zo vlot mogelijk kan verlopen.

  1. Meer parkeerplaatsen voor fietsen, minder voor auto’s

Hoe overtuigen we meer medewerkers om met het openbaar vervoer naar Sibelga te komen? Bij de herinrichting van de bedrijfssite drie jaar geleden was dat een van uitdagingen die op tafel lag. HR-directeur Katelijne Van Overwalle: “Een tramhalte voor de deur hadden we al. Na gesprekken met de Stad Brussel hebben we daar – met eigen middelen – een fietsstation van Villo aan kunnen toevoegen. Onze gebouwen liggen op enkele kilometers van het treinstation Brussel-Noord. Die afstand is ideaal om met de fiets te doen.” Sibelga verminderde tegelijk het aantal parkeerplaatsen voor auto’s en creëerde er extra voor fietsen.

  1. Dieet@work: samen ten strijde tegen de kilo’s

Gezondheid staat ook op de sites van Umicore hoog op de agenda. In Olen en Brussel is het bedrijfsarts Veerle Frederickx die het welzijn van de medewerkers in de gaten houdt. Jaarlijks komen de werknemers bij haar voor een medische controle. Ook overgewicht komt dan ter sprake. Veerle Frederickx: “In Olen groeide zo het idee voor de campagne Dieet@work, waarbij we medewerkers helpen gewicht te verliezen, door meer te bewegen en gezonder te eten.”

Tijdens de vorige editie in 2014 schreven 57 medewerkers zich in. Allemaal zagen ze hun gewicht op tien weken tijd naar beneden gaan. 306,7 kilo in totaal. “Wekelijks kwamen we met de groep samen en wisselden we tips uit. Bijvoorbeeld dat ze een eetzonde met een extra beweegmoment kunnen compenseren. In een brochure konden de deelnemers zien hoeveel calorieën ze bij een bepaalde activiteit verbrandden.” Het groepsgevoel is zonder twijfel bepalend geweest voor het succes van de actie. “We zetten de deelnemers wekelijks op de weegschaal. Als ze zagen dat anderen gewicht verloren, motiveerde dat om verder te gaan.”

Daarnaast organiseerde Umicore regelmatig activiteiten buiten het werk, zoals een wandeling of een kookworkshop. “Sommigen hebben hun gewoonten blijvend veranderd. Er zijn collega’s die nog altijd bijna dagelijks afspreken om over de middag te wandelen.”

Dit voorjaar volgt de vierde editie van Dieet@work.

  1. Tussen twaalf en één sport iedereen

Het initiatief hoeft trouwens niet altijd bij de werkgevers te liggen. Soms zijn het de medewerkers zelf die met sportieve ideeën komen. Bij Umicore in Olen bijvoorbeeld is lopen de voorbije jaren erg populair geworden. Elke middag is er wel een groep collega’s die de loopschoenen aantrekt. Bedrijfsarts Veerle Frederickx: “En het zijn zeker niet alleen de meest geoefende werknemers die aan de start verschijnen. We merken duidelijk een sneeuwbaleffect. Zien lopen doet lopen.”

Het enthousiasme zet zich ook na de werkuren verder. Werknemers die aan een loopwedstrijd deelnemen, vinden daarvoor steun bij het bedrijf. In 2015 sponsorde het bedrijf 460 deelnames aan achttien loopwedstrijden. “Uiteraard zitten daar de grote evenementen bij, zoals de Antwerp 10 Miles en de 20 kilometer van Brussel, maar ook lokale initiatieven komen in aanmerking. Een stuurgroep buigt zich over de vraag van de medewerkers.”

  1. Voor elke medewerker een herbruikbare drinkfles

Een gezonde levensstijl zit ook in kleine dingen. Bij Umicore in Brussel kregen de medewerkers begin dit jaar elk een herbruikbare drinkfles van 1 liter cadeau. Die kunnen ze vullen aan de waterfonteinen. Bedrijfsarts Veerle Frederickx: “Met zo’n initiatieven herinneren we de medewerkers aan het Energize-programma dat we een tijdje geleden samen met de personeelsdienst lanceerden, gericht op gezonde voeding, regelmatig bewegen en voldoende slaap. Folders hierover zijn in het hele bedrijf te vinden. Daarin sommen we enkele elementaire tips op. Zoals: kies een sport die je ligt, schrijf voor je gaat slapen piekergedachten van je af en drink voldoende water.”

  1. The health bucket challenge: daag je collega’s uit

Dat aandacht voor gezondheid tot een grotere tevredenheid en minder ziekteverzuim leidt, dat weten ze ook bij UZ Gent. Daarom werken ze al geruime tijd aan een geïntegreerd gezondheidsbeleid. Valerie Vinck, departementshoofd Personeel & Organisatie: “Het aanbod was altijd al zeer ruim. Alleen stelden we vast dat medewerkers niet zo goed op de hoogte waren. Een nieuwe campagne moet daar verandering in brengen.” Sommige initiatieven werden uitgebreid of aangepast. “Uit een enquête onder de medewerkers kwam bijvoorbeeld naar boven dat verpleegkundigen door het ploegensysteem weinig aansluiting vonden bij het sportaanbod van het ziekenhuis. Daar passen we nu een mouw aan.”

Om de campagne vanaf april onder de medewerkers te promoten, wordt gedacht aan een health bucket challenge. Naar analogie met de ice bucket challenge zullen (groepen) medewerkers elkaar via filmpjes kunnen uitdagen om in beweging te komen en/of gezonder te werken. De directeur verpleegkunde bijt de spits af. Hij lanceert een reeks oefeningen voor bureaumedewerkers.

  1. Stoppen met roken, de baas begeleidt

Wie wil stoppen met roken, heeft meer kans op slagen als hij zich door een arts laat begeleiden. Personeelsleden van UZ Gent die de stap willen zetten, kunnen in het ziekenhuis kosteloos rookstopbegeleiding krijgen. Daarnaast informeert het UZ Gent zich momenteel over de mogelijkheid om de campus rookvrij te maken. Dat was een van de wensen die naar boven kwam in een enquête bij de medewerkers.

  1. En de veiligste fietsroutes naar het werk is…

Fietsen is gezond, maar niet altijd even veilig. Voor sommige medewerkers van UZ Gent is het drukke verkeer zelfs een reden om de fiets thuis te laten en met de auto naar het werk te rijden. Valerie Vinck, departementshoofd Personeel & Organisatie: “Uiteraard vinden we dat heel spijtig. Daarom hebben we onze dienst mobiliteit gevraagd om voor de medewerkers de meest veilige route naar het ziekenhuis uit te stippelen. Daarnaast bekijken we of we financieel kunnen tussenkomen als de medewerker een elektrische fiets wil kopen.”

  1. Fruit in plaats van mayonaise aan de kassa in het bedrijfsrestaurant

Medewerkers van UZ Gent kunnen voor 3,50 euro in het restaurant van het ziekenhuis eten. Op vraag van de medewerkers is beslist om gezonde maaltijden meer in de kijker te zetten. De gezondste keuze van de dag zal telkens een extra label krijgen. Fruit krijgt een prominente plek vlakbij de kassa en mayonaise en andere sauzen verdwijnen naar de achtergrond. Bruine in plaats van witte broodjes worden gepromoot. Verder investeert het ziekenhuis in broodautomaten en meeneemsoep, zodat medewerkers ook voor thuis een snelle én gezonde maaltijd hebben.

Foto: Sibelga

Artikel verschenen in Vacature magazine van 20 februari 2016.

2018-03-02T09:39:07+00:00 20/02/16|Categories: Bedrijven, Vacature|Tags: |Reacties uitgeschakeld voor 10x werken aan gezondheid