50 jaar Bayer Antwerpen, 5 baanbrekende realisaties

/, Vacature/50 jaar Bayer Antwerpen, 5 baanbrekende realisaties

50 jaar Bayer Antwerpen, 5 baanbrekende realisaties

Bayer was midden jaren zestig het eerste chemiebedrijf met een vestiging in het noordelijk deel van de Antwerpse haven. Al van in de beginperiode was het een belangrijke werkgever. Vandaag stelt het bedrijf 820 werknemers tewerk, die een voor een hun steentje bijdragen aan tal van belangrijke innovaties. De producten van Bayer Antwerpen – onder andere polycarbonaat en polyurethaan – vind je terug in zo goed als alle domeinen, gaande van de bouw- en de automobielsector over de medische wereld tot sport en vrije tijd. Om de chemiesector wat meer tastbaar te maken, selecteerden we vijf realisaties waarin de producten van Bayer het verschil maken.

  1. De cockpit van de Solar Impulse

Enkele weken terug vertrok het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 voor zijn vlucht rond de wereld: een 35.000 kilometer lange reis, aangedreven door niets anders dan zonne-energie. Bayer was verantwoordelijk voor het ontwerp van de cockpit. En dat bleek een hele uitdaging. Het vliegtuig staat bloot aan extreme temperaturen: tot -40°C ‘s nachts en tot +40°C overdag. Bayer ontwierp daarom een nieuw type polyurethaan met extra-isolerende eigenschappen. Dat zal je in de toekomst ook thuis terugvinden in de nieuwe generatie (nog energiezuinigere) koelkasten.

  1. De Brazuca, de bal van het WK

Al sinds 1986 werkt Bayer MaterialScience samen met Adidas om de perfecte WK-bal te ontwikkelen. De laatste creatie, de ‘Brazuca’, is een hoogtechnologische, ultrastabiele bal. Het oppervlak bestaat uit slechts zes panelen, waardoor de baan van de bal meer voorspelbaar is. De buitenkant bevat vijf lagen polyurethaan. Die zorgen ervoor dat de bal na de trap onmiddellijk weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. Ze maken het oppervlak ook duurzaam en elastisch.

  1. Isolatiemateriaal voor woningen

Ongeveer 70 procent van de energie in een woning ontsnapt via het dak, de gevel en de kelder. Wie duurzaam wil bouwen, moet eerst de schil van zijn woning goed isoleren. Polyurethaan is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in woningbouw. Het wordt onder andere ingezet in de vorm van harde platen voor gevel- en dakisolatie of in gespoten vorm voor vloerisolatie.

  1. Het dak van het station Antwerpen-Centraal

Het Centraal Station van Antwerpen en het Eurostar-station in Brussel-Zuid zijn overdekt met Bayer-polycarbonaatplaten. Polycarbonaat is een zeer sterk en tegelijk zeer licht materiaal, waardoor het voor dit soort constructies heel geschikt is. Dankzij zijn hoge transparantiegraad, zorgt het materiaal ook voor een optimale lichtinval.

  1. Een auto vol chemie

Innovatieve kunststoffen zorgen ervoor dat auto’s steeds lichter worden en dus steeds minder verbruiken. Bayer-kunststoffen vind je overal terug in de wagen: polyurethaan in de zetels en op het dashboard, polycarbonaat in de koplampen.

Artikel verschenen in Vacature Magazine van 9 mei.

2018-03-02T09:39:08+00:00 09/05/15|Categories: Bedrijven, Vacature|Tags: , , |Reacties uitgeschakeld voor 50 jaar Bayer Antwerpen, 5 baanbrekende realisaties