Drukte in het labo van UZ Leuven

///Drukte in het labo van UZ Leuven

Drukte in het labo van UZ Leuven

Testing is en blijft een belangrijke pijler in de strijd tegen het coronavirus. Ook in het UZ Leuven dragen de laboranten hun steentje – of beter staaltje – bij. Met veel flexibiliteit, een efficiëntere werkorganisatie én uitmuntend teamwork slaagden ze erin de testcapaciteit op te voeren.

Sinds de start van de corona-epidemie in maart is het alle hens aan dek in het labo moleculaire diagnostiek van UZ Leuven. Elke dag weer verwerken de laboranten er enkele duizenden stalen van mogelijk besmette patiënten. Sinds maart hebben de collega’s er zich systematisch aan de almaar hoger wordende stroom aangepast. De uitdaging was om de capaciteit te verhogen – tot ongeveer 2.000 coronatesten per dag – zonder dat ze er zelf aan onderdoor zouden gaan. Tijdens de eerste golf konden ze daarvoor rekenen op versterking uit andere afdelingen, waar het op dat moment rustiger was. Al snel echter werd ook beslist om avond- en weekendwerk in te voeren én een tiental (tijdelijke) laboranten van buitenaf aan te werven. Die nieuwe collega’s gingen in de loop van de zomer aan de slag.

“Het team is nu dubbel zo groot als voor de coronacrisis”, zegt diensthoofd en prof. dr. Katrien Lagrou. “Toch is zelfs dat niet altijd voldoende. Eind oktober, toen er op sommige dagen 2.700 stalen per dag binnen kwamen, hebben we intern opnieuw moeten schuiven. Op onze lauweren rusten zit er dus niet in. Het is non-stop schakelen en ervoor zorgen dat de druk op de medewerkers niet te hoog wordt. Daarom zijn we blij met de komst van het Platform Bis, acht nieuwe labo’s die telkens aan een universitair centrum gekoppeld zijn en en masse coronatesten uitvoeren. Dat geeft iets meer ademruimte voor de medewerkers in de ziekenhuislabo’s. Dat is nodig ook nu de winter voor de deur staat en er meer andere virussen beginnen te circuleren.”

3 collega’s uit het labo aan het woord

Jeroen Goorts springt op piekmomenten bij in het COVID-team
“We hebben ons als team heruitgevonden.”

“COVID-19 heeft ons leven in het labo enorm veranderd. Niet alleen brengen we heel wat meer uren met de collega’s door, we raakten ook beter op elkaar ingespeeld. Door de toenemende druk hebben we onszelf als team een beetje moeten heruitvinden. We hebben beter leren plannen en communiceren en efficiënter met elkaar samenwerken. Zelf voer ik intussen niet meer dag in dag uit coronatesten uit, maar heb ik het werk in het ‘routineteam’ hernomen. Er zijn immers nog andere virussen en bacteriën die aandacht verdienen. (lacht) Op piekdagen en in het weekend spring ik wel nog altijd in het COVID-team bij. Meer dan ooit heb ik het gevoel dat ik met mijn job iets aan de samenleving kan bijdragen. Ook leuk is dat de buitenwereld nu echt begrijpt wat wij als laboratoriumtechnologen doen. Met de motivatie in het team zit het na al die maanden nog altijd goed. De energie die de nieuwe collega’s hebben binnengebracht, heeft daar zeker toe bijgedragen.”

 

Kristof De Vuyst voert elke dag COVID-testen uit
“Sfeer onder de collega’s is altijd positief gebleven.”

“Ik begon op 17 maart in het UZ Leuven, helemaal aan het begin van de coronacrisis. Tijdens mijn eerste weken was het zeer hectisch. De stalen namen elke dag toe en de organisatie van het team stond niet op punt. Wat niettemin opviel, was de collegialiteit. Iedereen stak spontaan een tandje bij en bood hulp aan waar nodig, zodat aan het einde van de dag toch alle stalen verwerkt raakten. Dat de sfeer onder de collega’s altijd positief is gebleven en er nog altijd gelachen kan worden, vind ik veelzeggend. Mij motiveert het in elk geval om door te zetten. Sinds drie maanden draai ik voltijds in het COVID-team mee. In tegenstelling tot wat velen denken, komt er bij een coronatest toch wel wat manueel werk kijken. Je moet de stalen uitpakken, ze een barcode toekennen zodat het resultaat aan de juiste patiënt gekoppeld wordt, ze in een bewaartube overgieten en vervolgens pippeteren. Wanneer het staal daarna op het toestel belandt, duurt het drie uur voor het resultaat bekend is. Alles bij elkaar genomen dus best wel een tijdrovend werkje.”

 

Hoofdlaborante Katrien Bruyninckx leidt het COVID-team
“Toch iedereen 3 weken vakantie kunnen geven.”

“Toen het aantal stalen in maart en april pijlsnel de hoogte in schoot, wisten we dat we onze werkorganisatie zouden moeten aanpassen. Sommige collega’s stelden voor om wat vroeger te beginnen of wat langer te blijven. Andere korten hun middagpauze in. De spontaniteit waarmee dat allemaal gebeurde, heeft me positief verrast. Iedereen besefte goed voor welk uitdaging we stonden. Ook toen ik vrijwilligers zocht om op zondag stalen te komen testen, heb ik niet moeten aandringen. Mijn lijst vulde zich vanzelf. Toch ben ik opgelucht dat we nu een meer structurele oplossing hebben, met onder meer extra collega’s en een aangepast uurrooster. Die ingrepen hebben er mee voor gezorgd dat alle collega’s in de zomermaanden drie weken vakantie hebben kunnen nemen. Als leidinggevende probeer ik zelf zoveel mogelijk in het labo te staan, zodanig dat ik de druk ervaar en bij de directie tijdig aan de bel kan trekken. Ik dring er bij de laboranten ook op aan dat ze pauzes nemen en regelmatig een babbeltje met elkaar slaan. Ik vind het belangrijk dat ze ondanks het vele werk kunnen blijven lachen en ontspannen.”

Artikel eerder verschenen in Mark Magazine (Jobat)

2021-04-18T22:41:43+00:00 20/12/20|Categories: Mark Magazine, Print|Tags: |Reacties uitgeschakeld voor Drukte in het labo van UZ Leuven