(G)een zorgberoep als een ander

///(G)een zorgberoep als een ander

(G)een zorgberoep als een ander

Met bijna 2.000 bedden en meer dan 9.000 medewerkers is UZ Leuven een van de grootste ziekenhuizen van het land. Het is een verzamelplek van specialisaties waar velen onder ons nog nooit van hoorden. Maak kennis met deze 4 onbekende, maar onmisbare jobs van UZ Leuven.

TRANSPLANTATIECOÖRDINATOR
“Het is letterlijk een job op leven en dood.”

Kom je te overlijden en heb je bij leven geen verzet aangetekend, dan kunnen je organen gebruikt worden voor transplantatie. Wie daar nauw bij betrokken is, is transplantatiecoördinator Delphine Kumps. Wanneer een patiënt hersendood is, bellen artsen haar (of een van de vier andere collega’s van het team) op om te melden dat er organen beschikbaar zullen komen. “We stellen een medische fiche op met de voorgeschiedenis van de patiënt en laten in samenspraak met de artsen bijkomende onderzoeken doen over de staat van de organen. Als de resultaten positief zijn, spelen we de gegevens door aan Eurotransplant, een internationale organisatie die de verdeling van organen in acht Europese landen faciliteert. Is er interesse in de organen, dan coördineren wij het vervolg van de procedure, inclusief het transport naar het desbetreffende transplantatiecentrum.”

In omgekeerde richting werkt het ook. Komt er bijvoorbeeld een hart beschikbaar voor een patiënt van UZ Leuven, dan belt Eurotransplant de transplantcoördinatoren op en zijn er dertig minuten om te overleggen en de knoop door te hakken. “Het is letterlijk een job op leven en dood”, zegt Kumps, die eerder op intensieve zorg werkte. “We moeten niet alleen de kwaliteit van het hart in overweging nemen, maar ook de leeftijd, de grootte, het gewicht,… van de donor én de receptor. Zodra we het orgaan aanvaarden, start de procedure voor transplantatie op. We roepen de patiënt op en vertrekken samen met de chirurg en een verpleegkundige naar het ziekenhuis van de donor, al dan niet in het buitenland. Een patiënt een nieuwe kans kunnen geven, daar haal ik voldoening uit.”

 

PERFUSIONIST
“Ik ben het hart en de longen van de patiënt tijden een operatie.”

Tijdens een openhartoperatie is perfusionist Lien Vanrijkel het hart en de longen van de patiënt. Terwijl de chirurg aan het hart werkt, voorziet zij het lichaam van bloed en dus ook van zuurstof. Dat gebeurt door middel van de hart-longmachine, die bestaat uit buizen, pompen, een kunstlong en verschillende meetapparatuur. “Tijdens de operatie volg ik de belangrijke vitale parameters van de patiënt op en stuur ik bij waar nodig. Het komt erop aan geconcentreerd en nauwkeurig te werken. ”

Vanrijkel leerde het werk van de perfusionist kennen tijdens haar basisopleiding verpleegkunde. Ze schreef ze zich in aan de perfusieschool in Leuven, nadat ze enkele jaren op de afdeling intensieve zorg had gewerkt. “Ik zorg nog altijd voor patiënten, maar de klemtoon ligt nu op het technische. Hartchirurgie is een domein in volle ontwikkeling. Dat maakt de job extra aantrekkelijk.”

 

LOGISTIEK MEDEWERKER – Centrale Sterilisatie Afdeling
“Zonder sterilisatie geen operaties.”

Om te vermijden dat ziekteverwekkende organismen zich onder de patiënten verspreiden, worden instrumenten na elk gebruik gereinigd, gedesinfecteerd en/of gesteriliseerd. In UZ Leuven gebeurt dat op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA), waar Evi De Weerdt een van de medewerksters is: “De ene keer werk ik in de vuile zone – waar we de gebruikte materialen verzamelen, een voorbehandeling geven en in de wastunnel plaatsen –, de andere keer vind je me in de clean room. Daar controleren we de reinheid van de instrumenten, stellen we de sets terug samen en pakken we ze in. Daarna gaan de instrumenten in de autoclaaf voor sterilisatie.”

“Het belangrijkste voor deze job is dat je graag de handen uit de mouwen steekt”, zegt Evi De Weerdt. “Je moet leergierig en punctueel zijn en je snel kunnen aanpassen, zodat je dat ene doel kunt realiseren: een veilige context voor patiënt, artsen en verpleegkundigen creëren. Zonder CSA geen operaties.”

 

CASEMANAGER FOETALE GENEESKUNDE
“Wij zijn er als een zwangerschap niet loopt zoals voorzien. Ouders mogen ons alles vragen.”

Nee, een baby krijgen is niet altijd vanzelfsprekend. Het gebeurt dat een echo bij de gynaecoloog niet het gewenste resultaat laat zien en dat er moeilijke knopen moeten worden doorgehakt. Om de vragen van (wens)ouders te beantwoorden, werkt UZ Leuven sinds enkele jaren met casemanagers. Zij staan in nauw contact met de sociale dienst, de behandelende artsen en de andere hulpverleners. Een van hen is psychologe en vroedkundige Josefien Laurent: “Als een zwangerschap niet loopt zoals voorzien, dan schakelen artsen ons in om ouders op de best mogelijke manier te ondersteunen. Voor die ouders zijn wij het eerste aanspreekpunt. Zij mogen ons alles vragen.”

Dat het geen eenvoudige job is, erkent Josefien Laurent. “Het gebeurt dat ik drie slechtnieuwsgesprekken op een dag voer. Dat kruipt in je kleren. Het is voortdurend op kousenvoeten lopen om de juiste aanpak te vinden. Tegelijk weet je dat je voor die mensen een verschil maakt, dat je rust brengt in tijden van chaos. Dat is waarom ik deze job graag doe. Als ik zelf eens stoom moet afblazen, kan ik altijd bij mijn collega’s terecht.”

 

Dit artikel verscheen in januari 2020 in Mark Magazine.

 

2020-08-11T16:24:25+00:00 17/01/20|Categories: Mark Magazine|Tags: , |Reacties uitgeschakeld voor (G)een zorgberoep als een ander