Het anti-stressrecept van Wouter Torfs en Bart Schols

///Het anti-stressrecept van Wouter Torfs en Bart Schols

Het anti-stressrecept van Wouter Torfs en Bart Schols

Soms vraagt een mens zich af hoe we’t in godsnaam overleven. Het liedje van Luc De Vos moet herkenbaar in de oren klinken van CEO Wouter Torfs en journalist Bart Schols. Beide heren stonden de voorbije maanden onder hoge druk. De een leidde een overname in goede banen, de ander was elke dag op De Afspraak op Canvas. Hoe schudden ze de stress van hun lijf?

Wouter Torfs: “Ik mediteer al 25 jaar”

Het was een pittig voorjaar voor Wouter Torfs, CEO van de gelijknamige schoenenketen. Eerst was er de overname van Brantano en daarna zorgden het slechte weer en de aanslagen in Brussel voor een knik in de verkoop.

Hoe hou je de druk van de ketel? “Ik probeer mijn agenda niet te vol te proppen, zeker ’s avonds niet. Ik hou me aan maximum drie afspraken per week. Als ik thuis ben, werk ik niet. Een of twee keer per week ga ik joggen of tennissen. Onder invloed van mijn moeder begon ik 25 jaar geleden met zenmeditatie. In stresserende periodes sta ik twee keer per week vroeger op om een halfuur te mediteren. Terwijl ik op mijn kussen zit, spelen er voortdurend emoties, vragen en frustraties in mijn hoofd. Door op mijn ademhaling te focussen, kan ik die impulsen loslaten. Ondertussen beoefen ik ook ‘Qigong’, een vorm van bewegen overgewaaid uit China en verwant aan tai chi en yoga. Dat brengt naast mentale ook lichamelijke ontspanning.”

Brengt de zomer extra rust? “Mijn vrouw en ik hebben pas twee weken in Italië rondgereisd met de camper. Het is de tweede keer dat we dat doen, maar wat een ervaring! De vrijheid, het trage ritme. Net omdat je tijd moet nemen om je te verplaatsen, kom je tot jezelf. Een zalig recept tegen stress.”

Bart Schols: “Ik moet niet constant bereikbaar zijn”

Afgelopen week presenteerde Bart Schols de 200ste aflevering van De Afspraak. De marathon die hij dit jaar gelopen heeft, was bij momenten erg zwaar.

Hoe hield je het dagelijkse ritme vol? “Vooraf heb ik daar met sportcoach Paul Van Den Bosch over gesproken. Hij heeft me gewezen op het belang van structuur. Dat elke werkdag er hetzelfde uitziet, heeft me zeker geholpen. Ik ben al die tijd ook intensief blijven fietsen, op werkdagen een uur tot anderhalf uur, in het weekend tot 200 kilometer per dag. Ik voel me fit. Verder heb ik ervaren dat het cruciaal is een thuis te hebben waar je zorgeloos kunt zijn. Die stabiliteit, daar zorgen ook de collega’s op de redactie voor. Zij nemen ‘de ballast’ uit handen, waardoor ik me op het programma kan focussen. De tientallen mails met vragen en voorstellen die elke dag binnenrollen, kan ik letterlijk naar hen doorsturen.”

Hoe uit stress zich bij jou? “Eerlijk, eigenlijk heb ik geen stress. Of tenminste, de spanning die ik ervaar, beschouw ik niet als negatief. Net omdat ik van de adrenaline hou, heb ik voor deze job gekozen.”

Wat zijn je plannen voor de zomer? “Ik heb eindelijk de ruimte gevonden om nog eens naar Australië te trekken, mijn tweede thuis. Ik overweeg om mijn smartphone thuis te laten en een ouderwetse gsm mee te nemen. Ik wil me afsluiten, ver weg van mails en tweets. Na mijn vakantie wil ik proberen om mijn mailbox het overgrote deel van de dag dicht te laten. Ook al werk ik in de media, ik moet niet constant bereikbaar zijn. Ik wil meer bezig zijn met dingen die ertoe doen.”

Foto: Christophe Morre

Eerder verschenen in De Morgen van 2 juli 2016 en op hln.be

2018-03-02T09:39:06+00:00 02/07/16|Categories: Vacature|Tags: |Reacties uitgeschakeld voor Het anti-stressrecept van Wouter Torfs en Bart Schols