Het hoeft niet meer zo koel en strak

///Het hoeft niet meer zo koel en strak

Het hoeft niet meer zo koel en strak

Een sfeervol licht, een leuke deun, een geurkaars. Nu we weer dichter bij elkaar hokken, is het tijd om het binnen gezelliger te maken. En ja, je mag weer wat meer persoonlijkheid in je interieur steken, want de hype van het minimalisme is nu echt voorbij.

De oude boerderij in Oud-Heverlee is intussen al het derde huis waar Leen Peeters met haar gezin in woont. De woning is niet alleen bijzonder omwille van het minimale energieverbruik, ook qua inrichting is het een pareltje geworden. Neem bijvoorbeeld de tafel, meterslang en aan één kant steunend op de betonnen trap die over de volledige breedte van de woonkamer loopt. Peeters: “Ideaal om als tribune te gebruiken. Aan zitplaats is hier geen gebrek.” De basiskleur in huis is wit, maar dankzij de gele en blauwe accenten oogt het geheel vrolijk en allerminst steriel. “Het is een huis met veel karakter geworden, een warm nest ook. We zullen dit niet snel beu zijn.”

Warm-strak, warm-hedendaags

Mensen zich thuis laten voelen in hun huis, dat is precies wat interieurarchitecte Sofie De Backer al zestien jaar doet. Om een plek te tekenen die op het lijf van de bewoners geschreven is, zit ze eerst urenlang met hen aan tafel. Soms vraagt ze ook om foto’s uit interieurmagazines te knippen of een Pinterest-bord te maken. Zo ziet ze precies welke stijl de voorkeur draagt: landelijk, warm-hedendaags, warm-strak, klassiek?

Om een huis nieuw leven in te blazen, is vaak een grondige make-over nodig. Alleen al het plafond kan ervoor zorgen dat het evenwicht zoek is. De Backer: “Te lage plafonds geven een beklemmend gevoel. Probeer ze omhoog te krijgen.” Een andere sfeerbreker is licht. Het komt erop aan een ruimte zodanig open te trekken dat er overdag geen kunstlicht nodig is. De Backer: “Wat niet wil zeggen dat kunstlicht taboe is. Integendeel, verlichting is hét middel om sferen te creëren. Je kan er zodanig mee spelen dat het lijkt alsof je telkens een ander interieur krijgt.” Om die reden kan je in een kamer met meerdere lichtbronnen werken: lijnverlichting voor de mooie algemene gloed, spots voor de dynamische bundels. De bewoners kunnen dan al naargelang de gelegenheid of het gemoed het perfecte licht kiezen.

Verder is het raadzaam om in je interieur natuurlijke materialen te gebruiken. Die zorgen niet alleen voor evenwicht, je zal er ook het langst van kunnen genieten. Kijk naar het San Marcoplein in Venetië: al het marmer maakt het plein met de tijd mooier. Hetzelfde kan je zeggen over je houten vloer of je tafelblad in natuursteen. Het wint aan charme met de jaren.

Souvenirs welkom

Eens ‘de schil van het huis’ goed zit, kan de spielerei met de decoratie beginnen. Terwijl je tot voor enkele jaren liefst zo weinig mogelijk ditjes en datjes aan de muren hing, laten de stijlgoeroes nu weer souvenirs en kindertekeningen in het interieur toe. Het koele minimalisme heeft plaats geruimd voor de strak-warme aanpak. Je mag met andere woorden weer je persoonlijkheid laten spreken, een beweging waar Sofie De Backer blij mee is. “In mijn eerste jaren als interieurarchitecte tekende ik heel lineair. Nu de bewoners weer meer op de voorgrond staan, is mijn stijl vlotter en speelser geworden. Inbouwkasten met verspringende deuren en schuiven teken ik nu bijvoorbeeld vaak, terwijl het vroeger allemaal ontwerpen met grote vlakken waren.”

Kleur in huis brengen is nog een andere manier om de zintuigen te prikkelen, al weten de meesten niet goed hoe eraan te beginnen. “Velen zijn zelfs bang om kleuren te gebruiken”, vertelt interieurstyliste Anna Färga. Zij helpt bouwers en verbouwers om de juiste keuzes te maken. Lichtinval is ook voor haar een belangrijke leidraad. Koele ruimtes met weinig zonlicht fleurt ze op met warme tinten, zonnige ruimtes komen dan weer prima tot hun recht met koude kleuren. Daarnaast laat ze zich inspireren door de smaak en de meubels van de bewoners. Landelijke interieurs vragen natuurtinten, moderne woningen verdragen best zuivere kleuren. De accentmuren zijn volgens Van Gucht op hun retour: “In plaats daarvan zie je nu de macro-foto’s opduiken, grote vlakken met eventueel enkele figuren op. Ook dat is een manier om je persoonlijkheid in de verf te zetten.”

Foto: Sofie De Backer

Artikel verschenen op 8 december 2015 in een bijlage bij Het Nieuwsblad.

2018-03-02T09:39:07+00:00 08/12/15|Categories: Smart Media Agency|Tags: , |Reacties uitgeschakeld voor Het hoeft niet meer zo koel en strak