“Koopgedrag veranderd sinds ik in wereldwinkel werk”

///“Koopgedrag veranderd sinds ik in wereldwinkel werk”

“Koopgedrag veranderd sinds ik in wereldwinkel werk”

Oxfam-Wereldwinkels is meer dan originele geschenken en hemelse chocolade. Bovenal maakt de organisatie werk van eerlijke handel met het zuiden. Hiervoor kan het rekenen op het engagement van 8.000 vrijwilligers, onder wie Gwende Flo.

‘Oxfam-Wereldwinkels ken ik al heel lang. Toen ik nog op de schoolbanken zat, kocht ik er regelmatig een cursusblok of een reep chocolade. Twee jaar geleden reageerde ik op een oproep in het driemaandelijkse magazine FAIR. Sindsdien draai ik elke dinsdagvoormiddag mee in de winkel in Kortrijk. Ook bij eenmalige evenementen zoals de geschenkbeurs steek ik een handje toe.’

‘Ik werk in een opvangcentrum voor kinderen en jongeren met een beperking of een sociale problematiek. Omdat ik vooral in schoolvakanties en in weekends werk, kan ik me in de week makkelijk enkele uren vrijmaken. Rekken aanvullen, cadeautjes maken, klanten adviseren,… Het werk is helemaal ander dan wat ik als opvoedster gewoon ben, maar precies daarom een welkome afwisseling.’

‘Akkoord, met een winkel zullen we de wereld niet veranderen. Maar de boodschap die Oxfam-Wereldwinkels brengt, is wel belangrijk: we moeten ijveren voor een eerlijke wereldhandel, zodat boeren in het Zuiden er ook beter van worden. Het geeft voldoening als ik klanten hiervoor warm kan maken. Sinds ik de winkel beman, heb ik mijn eigen koopgedrag veranderd. Fruitsappen en aperitieven koop ik nu altijd in de wereldwinkel. Rosé schuimwijn en witte wijn zijn mijn favoriete fairtrade-producten. Superlekker!’

‘Ik hou van het sociale contact in de winkel. Aan de kassa zie ik regelmatig dezelfde gezichten passeren. Op rustige momenten raak ik al eens aan de praat met de klanten, bijvoorbeeld over de producten die ze kopen. Zo kreeg ik op een dag een haast encyclopedische uitleg over quinoa. Ook met de andere vrijwilligers en de drie vaste medewerkers van de winkel klikt het goed. Jaarlijks organiseert Oxfam-Wereldwinkels een vrijwilligersdag, hét moment om alle vrijwillige Lieves, Chrissen en Guido’s beter te leren kennen. Vorige zomer trokken we met de vijftig vrijwilligers van de winkel in Kortrijk naar Watou en de Palingbeek in Zillebeke. Het werd een warme dag, niet alleen omwille van de temperatuur.’

Ook enkele uren vrij? Oxfam-Wereldwinkels zoekt vrijwilligers voor voor en achter de schermen.
Info via www.oxfamwereldwinkels.be

Artikel verschenen in de rubriek Helpende Handen van Visie op 6 februari 2015.

2018-03-02T09:39:09+00:00 06/02/15|Categories: Visie|Tags: , , |Reacties uitgeschakeld voor “Koopgedrag veranderd sinds ik in wereldwinkel werk”