Vrijwilligers Licht en Liefde lezen boeken in voor blinden

///Vrijwilligers Licht en Liefde lezen boeken in voor blinden

Vrijwilligers Licht en Liefde lezen boeken in voor blinden

Al sinds 1923 helpt Blindenzorg Licht en Liefde volwassenen en kinderen met een visuele handicap een kwaliteitsvol leven uit te bouwen, bijvoorbeeld door boeken, magazines en brochures in te lezen en op cd te verspreiden. Lieve Bruynooghe is een van de 120 vrijwilligers in Vlaanderen die zich regelmatig in een opnamestudio nestelt en onder andere de uitgaven van CM inleest.

“Ik heb een passie voor alles wat met ‘woord’ te maken heeft. Ik zit in een theatergroep, hou van (voor)lezen en droomde er ooit van om voor de radio te werken. Uiteindelijk heb ik jarenlang voor de klas gestaan als leerkracht Nederlands-Engels, maar de liefde voor de radio is altijd gebleven. Toen ik in 2002 op de boekenbeurs op een stand van Licht en Liefde stootte en een oproep voor inlezers zag, was mijn interesse meteen gewekt. Dat mijn partner voor een vrouw met een visuele beperking werkt en regelmatig verhalen vertelt, zal wellicht ook meegespeeld hebben. Ik heb een stemtest gedaan en was geslaagd.”

Luisterpuntbibliotheek

“Intussen kom ik al bijna twaalf jaar teksten inlezen in de studio in Varsenare, vroeger één keer en sinds ik op pensioen ben minstens twee keer per week. Meestal lees ik tijdschriften en brochures in, wat altijd op vraag van overheden of organisaties gebeurt. Cm.be zie ik bijvoorbeeld regelmatig passeren. In kalme periodes lees ik verder aan een boek voor de Luisterpuntbibliotheek, waar mensen met een leesbeperking luisterboeken kunnen ontlenen.”

Warm welkom

“De gedachte dat iemand ergens dankzij mijn werk enkele minuten plezier beleeft of informatie krijgt, geeft me veel voldoening. Tijdens mijn laatste jaren in het onderwijs hielp het vrijwilligerswerk me om evenwicht te vinden en niet te verzuren. Bij Licht en Liefde voel ik me ontzettend welkom en krijg ik veel appreciatie voor wat ik doe. Bovendien bepaal ik zelf wanneer en hoe vaak ik kom en kan ik in de opnamestudio zelf de knoppen bedienen. Die autonomie vind ik belangrijk. Dat ik tijdens een leessessie ook zelf iets opsteek, is mooi meegenomen. Ik leer bijvoorbeeld regelmatig nieuwe woorden kennen. ‘Scharrelkind’ is eentje dat me altijd zal bijblijven. Het verwijst naar kinderen die buiten spelen en rondlopen zonder dat er volwassenen bij zijn.”

Blindenzorg Licht en Liefde is altijd op zoek naar nieuwe stemmen. Info op www.blindenzorglichtenliefde.be

Artikel verschenen in de rubriek Helpende Handen van Visie op 19 januari 2015.

2018-03-02T09:39:09+00:00 23/01/15|Categories: Visie|Tags: , , |Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligers Licht en Liefde lezen boeken in voor blinden