Wat leren we van onze atleten in Rio?

/, Vacature/Wat leren we van onze atleten in Rio?

Wat leren we van onze atleten in Rio?

Baanwielrenster Jolien D’Hoore trainde vier jaar lang keihard om op de Spelen in Rio te kunnen schitteren. Welke gewoontes hebben haar geholpen om tot de wereldtop door te dringen? En welke zijn geknipt om ook op de werkvloer toe te passen? Topsportcoach Paul Van Den Bosch geeft tips om je eigen prestaties aan te scherpen.

LES 1/ LEG DE LAT HOOG, MAAR BLIJF REALISTISCH.

Jolien D’Hoore, (baan)wielrenster: “Ik ben zeer veeleisend voor mezelf. In Rio wil ik beter doen dan in Londen, dus minstens top 5. Ik besef dat alle toppers sterker zijn geworden en het een intense strijd wordt.”

Paul Van Den Bosch, topsportcoach EnergyLab: “Sterke prestaties neerzetten, daarvoor heb je talent, een hoge belastbaarheid én het juiste aspiratieniveau nodig. De lat moet op de juiste hoogte liggen. Sommige sporters mikken op de Ronde van Frankrijk, maar zijn maar goed genoeg voor een koers rond de kerk. Wie te veel van zichzelf verwacht, raakt gefrustreerd en komt niet tot zijn volle rendement.”

LES 2/ DENK VOORUIT, OOK NA TEGENSLAG.

Jolien D’Hoore: “Als ik verlies, trek ik me aan de volgende wedstrijd op. Het leuke is dat je in sport veel nieuwe kansen krijgt om revanche te nemen.”

Paul Van Den Bosch: “Een echte topper kijkt vooruit en neemt beslissingen in functie van wat komt in plaats van wat voorbij is. Uiteraard moet je lessen trekken, maar vaak zie je mensen in het verleden blijven hangen. Ze blijven jammeren over wat verkeerd loopt.”

LES 3/ ONTSPAN. 80 UREN PER WEEK WERKEN MOET NIET.

Jolien D’Hoore: “Rusten is een deel van mijn job. Staat er op mijn planning een rustdag, dan lig ik ook écht in de zetel. Mijn lichaam moet recupereren om sterker te worden.”

Paul Van Den Bosch: “Om hun doel te bereiken, plegen sommige sporters roofbouw op hun lichaam. Uiteraard is dat nefast op de lange termijn. Hetzelfde zie je op de werkvloer: werknemers die zich voor 100 procent geven, maar op een dag een burn-out krijgen. Wie wil presteren, moet ruimte voor herstel laten.”

LES 4/ VRAAG FEEDBACK. BENOEM WAT GOED/FOUT IS.

Jolien D’Hoore: “Op de piste rijden is heel technisch. Omdat de details het verschil maken, analyseren we trainingen en wedstrijden nauwgezet. Waarom heb ik een snellere of tragere tijd? Schort er iets aan de start? Heb ik de meest optimale positie op de fiets?”

Paul Van Den Bosch: “Sporters leven van feedback. Alleen zo bereiken ze een hoger niveau. Hetzelfde kan je zeggen over werknemers: onderzoek toont dat zowel hun engagement als hun motivatie stijgt wanneer de leidinggevende geregeld uitlegt waarom iets fout/goed is.”

LES 5/ INVESTEER VOORAL IN JE STERKTES.

Jolien D’Hoore: “Ik ben een sprinter, geen klimmer. Velen raden aan om extra te trainen op de klim zodat ik ook in andere type wedstrijden mee kan strijden. Dat doe ik bewust niet. Als ik door meer te klimmen vijf kilo verlies, dan betekent dat dat ik voor de sprint minder kracht heb. Ik ga liever voluit voor de sprint.”

Paul Van Den Bosch: “Moet je proberen om van een acht een tien of van een vier een zes te maken? Ik heb ervaren dat je mensen het meest vooruit helpt als je op de sterktes inzet. Je kan een computerkluns een cursus Excel laten volgen, maar echt goed zal hij er nooit in worden. Natuurlijk moet je aan ‘damage control’ doen. Je moet mikken op een minimumniveau, maar de grootste vooruitgang zit niet bij de zwaktes.”

LES 6/ SLAAP VOLDOENDE, EET GEZOND EN KOM UIT JE STOEL

Jolien D’Hoore: “Sinds ik met sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck werk, ben ik veel vet verloren en heel wat spieren rijker. Ik merk het verschil als ik in het zadel zit. Ik waak ook over mijn slaappatroon: om 22u in bed en om 7.30u eruit. Ik wil uitgerust op mijn fiets kruipen.”

Paul Van Den Bosch: “Een atleet moet fit zijn om te kunnen presteren. Op de werkvloer is dat niet anders. Voldoende nachtrust, veel beweging, gezonde voeding maken dat je veerkrachtiger en stressbestendiger bent.”

Foto: Jurgen Smitt

Verschenen in Vacature van 30 juli 2016 en op hln.be

2018-03-02T09:39:06+00:00 30/07/16|Categories: hln.be, Vacature|Tags: , |Reacties uitgeschakeld voor Wat leren we van onze atleten in Rio?