Ruben Block: “Ik ga al eens graag als een pauw door het leven”

///Ruben Block: “Ik ga al eens graag als een pauw door het leven”
  • copyright Kevin Westerberg

Ruben Block: “Ik ga al eens graag als een pauw door het leven”

Rockartiesten in maatpak. Het lijkt een ongewone combinatie, maar voor de heren van Triggerfinger is het na al die jaren de evidentie zelve. We vroegen zanger-gitarist Ruben Block waar die liefde voor het strakke pak vandaan komt.

“Al van in het begin spelen we in kostuum. Paul en Mario waren het niet gewoon om zo op een podium te staan, maar ze waren snel verkocht. We vinden dat die kledij past bij onze muziek. In combinatie met onze songs creëert het een bepaalde spanning. We dragen kleren waar we ons goed in voelen. Momenteel zijn dat pakken, maar misschien kiezen we op een dag iets anders. De belangrijkste vereiste is dat het comfortabel zit. En het mag/moet mooi zijn. De fans willen ook wat.”

“De pakken kiezen we zelf, maar we laten ons graag assisteren. Mijn vrouw bijvoorbeeld voelt perfect aan wat wel en niet past. Zeker als we een belangrijke fotoshoot hebben, is een tweede mening zeer welkom. Vroeger trokken we voor een optreden soms alle drie hetzelfde pak aan, tegenwoordig variëren we meer. We zijn drie aparte individuen en dat mag tot uiting komen in de kledij.”

“Welk pak ik aantrek, hangt af van mijn gemoed. Soms is het fijn om als een pauw door het leven te gaan en soms mag het iets sobers zijn. Ik heb een dertigtal pakken, maar ik draag ze niet allemaal om op te treden. Met mijn favorieten – enkele pakken van Dries Van Noten – ben ik voorzichtiger. Die reserveer ik voor een feestje, een persvoorstelling of een fotoshoot. Ook naast het podium trek ik geregeld een pak aan. Zelfs als ik ga shoppen, durf ik me uit te dossen. Met das en foulard en alles erop en eraan.”

“Ik ben graag met mode bezig. Ik volg de trends via internet of in magazines. Of door te wandelen in de stad. In de collecties van Dries Van Noten en Walter Van Beirendonck vind ik regelmatig stukken naar mijn smaak, maar ook in de traditionele confectie of bij minder bekende ontwerpers. Soms bestellen we voor Triggerfinger pakken op maat, bijvoorbeeld bij Café Costume. Dan kiezen we zelf de stoffen, de voering en de knopen. Leuk om zo je eigen outfit te samen te stellen.”

We zijn niet zo uitzonderlijk met onze kledingkeuze. Countryzanger Hank Williams koos in de jaren 40 al voor een kostuum, net zoals vele soul- en bluesartiesten. Denk aan James Brown, Howlin’ Wolf of Porter Wagoner. Nudie Cohn, een waanzinnige designer uit de vorige eeuw, stak zowat de halve film- en muziekwereld in het pak. Ook onze eigen Bobbejaan Schoepen kocht kleren bij Nudie. Voor een fotoshoot van Weekend Knack heb ik een van zijn pakken mogen aantrekken. Zeer inspirerend!”

“Op tournee is het niet evident om de kostuums goed te onderhouden. Soms heb je het geluk dat een hotel ‘overnight dry cleaning’ aanbiedt, maar vaak niet. Dan moeten we zelf zorgen dat de pakken na een concert in de wind hangen en drogen. En ja, dat vergeten we al eens… Aan het einde van een tournee lijken onze kostuums een slagveld op stokjes.

Verschenen in Waregem Exclusief (voorjaar 2015).

2018-03-02T09:39:09+00:00 10/03/15|Categories: Waregem Exclusief|Tags: , , |Reacties uitgeschakeld voor Ruben Block: “Ik ga al eens graag als een pauw door het leven”